در گذشته افرادی که دچار بیماری تحلیل برنده دیسک، تنگی کانال نخاعی، بیرون زدگی دیسک، اسکولیوز و سایر اختلالات ستون فقرات میشدند پزشک انجام عمل جراحی باز را توصیه میکرد که با خطرات و عوارض جانبی متعددی همراه بود. امروزه همچنان از این عمل جراحی استفاده میشود اما پیشرفتهای به دست آمده در رشته جراحی و تجهیزات آن باعث شده این عمل جراحی با تهاجم بسیار کمتری همراه شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره 02833323304 تماس حاصل فرمایید.
مزایای عمل بسته دیسک کمر
در بخش زیر به ۵ مورد از مزایای جراحی کم تهاجمی ستون فقرات اشاره میکنیم.
اجتناب از ایجاد برشهای بزرگ
مهمترین تفاوت جراحی کم تهاجمی با جراحی باز به روش سنتی، وسعت برشهای ایجاد شده است. برای جراحی باز پزشک یک برش بزرگ را در ناحیه مورد نظر ایجاد میکند تا بتواند به پوست و عضلات لایههای زیرین دسترسی داشته باشد. سپس پزشک این بافتها را کنار میزند تا ستون فقرات مشخص گردد. در جراحی کم تهاجمی پزشک یک برش بسیار کوچک را ایجاد میکند تا بتواند به کمک تجهیزات مخصوص جراحی به درمان مشکل بیمار بپردازد.
دقت بیشتر در جراحی
علائم کوچک بودن برش ایجاد شده پزشک به کمک میکروسکوپ و اندوسکوپ جراحی دید بهتری از ستون فقرات را به دست خواهد آورد. اندوسکوپ باریک است و میتواند از طریق برش کوچک ایجاد شده و دوربینی که در ابتدای آن وجود دارد به پزشک برای انجام عمل جراحی کمک کند. پس از آنکه اندوسکوپ وارد ناحیه مورد نظر شد دوربین آن به ارسال تصاویر بزرگتر میپردازد. در جراحی کم تهاجمی ستون فقرات پزشک از هدایت تصویری برای اطمینان از درمان صحیح بیمار و جلوگیری از آسیب رساندن به ساختمانهای مجاور استفاده میکند. این روشها به پزشک برای بالا بردن دقت جراحی کمک میکنند.
محافظت از عضلات
جراحی کم تهاجمی با مزایای بسیار زیادی نسبت به جراحی تهاجمی همراه است که یکی از آنها حفظ عملکرد عضلات است. در این روش معمولاً نیازی به ایجاد برش در عضلات نیست. درعوض پزشک یک برش کوچک را در پوست ایجاد میکند و لوله باریکی را از طریق آن به زیر سطح پوست و بین بافتها عضلانی هدایت مینماید. سپس به تدریج سایز لوله افزایش پیدا میکند تا رشتههای عضلانی کمی از یکدیگر فاصله بگیرند و امکان وارد کردن سایر تجهیزات پزشکی فراهم گردد.
عوارض جانبی کمتر
اگرچه همه عملهای جراحی با برخی خطرات همراه هستند جراحی کم تهاجمی ستون فقرات احتمال بروز عوارض جانبی را به حداقل میرساند. در این عمل جراحی علاوه بر کاهش ریسک بروز عوارض جانبی، احتمال خونریزی و عفونت شدید نیز به حداقل میرسد. از سوی دیگر پس از جراحی بیمار با درد کمتری مواجه میشود به این ترتیب میتوان از عوارض دیگری نیز جلوگیری کرد. به عنوان مثال جراحی کم تهاجمی ستون فقرات باعث میشود میزان نیاز به داروهای مسکن قوی کاهش پیدا کند. به طور کلی احتمال بروز مشکلات دیگری مانند لخته شدن خون به علت استراحت طولانی مدت در بستر کاهش پیدا میکند.
کوتاه شدن دوران بهبود
مهمترین مزیت جراحی بسته ستون فقرات این است که دوران بهبود در مقایسه با جراحی به روش سنتی کوتاه تر است. پس از جراحی عضلات شما زمان طولانی برای ترمیم نیاز ندارند و معمولاً میتوانید مجدداً فعالیتهای خود را آغاز کنید. کوتاه شدن دوران بهبود، درد و خونریزی کمتر از جمله عوامل هستند که باعث برتری جراحی کم تهاجمی به جراحی باز شده اند. مدت کوتاهی پس از جراحی میتوانید بایستید و راه بروید و در اکثر موارد پس از اتمام جراحی پزشک دستور مرخص شدن بیمار را میدهد. در صورتی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشید پزشک از شما میخواهد ۲۴ ساعت بمانید تا پس از جراحی تحت نظر قرار داشته باشید. با توجه به آن که درد و تروما به حداقل میرسد میتوانید هر چه سریعتر برنامه توانبخشی خود را آغاز کنید تا مجدداً توانایی انجام فعالیتهای دلخواه خود را داشته باشید. همیشه جراحی کم تهاجمی بهترین روش جراحی در نظر گرفته نمیشود. پزشک با توجه به شرایط خاص شما و مشکل ستون فقرات بهترین روش را توصیه میکند اما تا حد امکان تلاش میکند از روشهای کم تهاجمی برای کمک به بیمار استفاده کند.
آماده شدن برای جراحی
پزشک با شما در خصوص مراقبتهای قبل از عمل صحبت میکند و آنچه که در طی عمل جراحی رخ میدهد را برایتان توضیح میدهد. تعداد زیادی از عملهای کم تهاجمی به صورت سرپایی و تحت بیهوشی موضعی انجام میشوند. اگر سیگار میکشید پزشک از شما میخواهد از استعمال آن خودداری کنید تا ریسک بروز عوارض جانبی پس از جراحی به حداقل برسد. حتی ترک کردن سیگار به طور موقت با نتایج مطلوبی همراه است. پزشک قبل از عمل جراحی درخواست انجام عکسبرداری توسط اشعه ایکس یا سایر روشهای عکسبرداری را خواهد داد.
چگونه عمل جراحی کم تهاجمی انجام شود؟
جراحی کم تهاجمی تحت بیهوشی موضعی و با استفاده از هدایت تصویری انجام میشود. در این روش پزشک از فلوروسکوپی یا اندوسکوپی برای دقت بیشتر و کسب نتایج بهتر استفاده مینماید. در عمل جراحی کم تهاجمی پزشک به ایجاد یک برش کوچک میپردازد تا امکان استفاده از تجهیزات جراحی درون نواحی مورد نظر فراهم گردد. تجهیزات جراحی به پزشک اجازه میدهد به آرامی بافت نرم را کنار بزند بدون آنکه به آنها آسیب وارد کند. سپس از تجهیزات تخصصی برای رفع مشکلات ستون فقرات استفاده میکند.
انواع عمل بسته دیسک کمر در قزوین
دیسککتومی میکروسکوپیک
دیسککتومی میکروسکوپیک از روشهای میکروسرجری برای رفع فشار از ریشه عصب استفاده میکند. از مزایای این عمل جراحی میتوان به دقت و تجسم بالا و کاهش آسیب دیدگی بافت و تسهیل فرآیند بهبود اشاره کرد. پزشک از این عمل جراحی برای خارج کردن بیرون زدگی دیسک ناحیه لومبر استفاده میکند. این روش جراحی کم تهاجمی به کاهش درد بیمار کمک میکند. پزشک با استفاده از این روش کم تهاجمی به بیمار برای رفع مشکل و کاهش درد کمک میکند. برخی از عملهای جراحی که به صورت میکروسکوپیک انجام میشوند عبارتند از دیسککتومی میکروسکوپیک، لامینوتومی، فورامینوتومی، فاستکتومی میانی، رفع فشار از ریشه عصب و دیسککتومی. به این ترتیب بیمار از مزایای جراحی باز و کوتاه شدن دوران بهبود بهره مند خواهد شد.
دیسککتومی اندوسکوپیک
دیسککتومی میکروسکوپیک یک روش کم تهاجمی است که با هدف خارج کردن بیرون زدگی دیسک و محتویات آن که به ریشه اعصاب فشار وارد کرده اند و باعث درد و فشار شده اند انجام میگردد. دیسککتومی اندوسکوپیک جایگزین جراحی باز است با این تفاوت که پزشک به خارج کردن استخوان یا ایجاد برشهای بزرگ روی پوست نمیپردازد. در عوض از هدایت تصویری و بزرگنمایی ویدیویی برای انجام عمل جراحی و وارد نمودن تجهیزات جراحی استفاده میکند تا امکان درمان بیمار فراهم گردد. تجهیزات جراحی وارد فضای بین مهره ای و دیسک میشوند تا پزشک بتواند به تخلیه هسته ژله مانند دیسک درون فضای کانال نخاعی بپردازد.
پس از آنکه جراح اندوسکوپی را وارد ناحیه مورد نظر کرد از طریق مجرای کاوشگر خارج کردن قطعات دیسک خواهد پرداخت. در صورت نیاز پزشک از این تجهیزات به منظور برگرداندن دیسک در جای اصلی خود و خارج کردن اجزای آن یا زائدههای استخوانی استفاده خواهد کرد. پزشک قبل از شروع جراحی از بیحسی موضعی استفاده میکند که معمولاً اثر آن تا یک ساعت باقی میماند. بیمار پس از جراحی درد بسیار کمی را احساس میکند و معمولاً نیازی به بخیه زدن نواحی جراحی شده نیست.
جراحی کم تهاجمی دیسککتومی اندوسکوپیک
جراحی کم تهاجمی دیسککتومی اندوسکوپیک یکی دیگر از عملهای جراحی کم تهاجمی است که با استفاده از اندوسکوپ به درمان بیرون زدگی دیسک، فتق دیسک یا تحلیل رفتگی دیسک میپردازد که باعث بهبود پا درد بیمار میشود. جراح از یک برش شبیه سوراخ کلید برای دسترسی به دیسک استفاده میکند. سپس به منظور دسترسی به دیسک به کمک وسایل مخصوص به متورم نمودن عضله و بافت نرم میپردازد و دیگر نیازی به برش زدن عضله نیست. به این ترتیب احتمال آسیب دیدگی بافت نرم به حداقل میرسد، پس از عمل بیمار درد کمتری خواهد داشت، دوران بهبود با سرعت بیشتری سپری میشود، دوران توانبخشی کوتاه تر میشود و بیمار نیازی به استفاده از بیهوشی عمومی نخواهد داشت. تجسم عالی توسط این عمل جراحی به پزشک اجازه میدهد به خارج کردن نقاطی از دیسک بپردازد که باعث بروز مشکل در پا و کمر بیمار شده اند.
دیگر انواع عمل بسته ستون فقرات
جراحی دیسککتومی قدامی گردن با فیوژن
هدف از انجام این عمل جراحی خارج کردن دیسک تحلیل یافته و یا دیسک بیرون زده است. این عمل جراحی از طریق گلو انجام میشود و پس از خارج کردن دیسک، پزشک مهره بالا و زیر فضای دیسک را به یکدیگر متصل میکند.
فیوژن قدامی داخلی ناحیه لومبر
این عمل جراحی شبیه فیوژن خلفی داخلی لومبر است با این تفاوت که در فیوژن قدامی داخلی ناحیه لومبر، پزشک از ناحیه شکم اقدام به فیوژن ستون فقرات مینماید. در این روش پزشک برشی به طول ۳ تا ۵ اینچ را در سمت چپ شکم ایجاد میکند و عضلات شکم را به یک سمت متمایل مینماید تا امکان انجام جراحی فراهم گردد.
کورپکتومی گردنی
برای انجام این عمل جراحی پزشک به ایجاد یک برش عمودی در قسمت جلویی مهره مینماید تا امکان خارج کردن آن یا ترمیم فراهم گردد. در این روش معمولاً پزشک به خارج کردن رباط خلفی طولی میپردازد تا به کانال گردن دسترسی پیدا کند و بتواند به رفع فشار از طناب نخاعی یا ریشه اعصاب بپردازد. سپس به کمک فیوژن به اصلاح مشکل ایجاد شده خواهد پرداخت. پزشک اطلاعات بیشتر در خصوص مراقبتهای پس از جراحی را در اختیار بیمار قرار میدهد.
جراحی همی لامینکتومی رفع فشار از ناحیه لومبر
جراحی همی لامینکتومی رفع فشار از ناحیه لومبر با هدف خارج کردن یک بخش از لامینا و یک بخش از مفصل فاست انجام میشود تا فضای بیشتری در اختیار اعصاب پایین کمر قرار بگیرد.
جراحی لامینکتومی رفع فشار از ناحیه لومبر
جراحی لامینکتومی رفع فشار از ناحیه لومبر با هدف خارج کردن استخوانهای ستون فقرات و رفع فشار از اعصاب این ناحیه انجام میشود.
کیفوپلاستی
کیفوپلاستی یک روش کم تهاجمی است که با هدف درمان شکستگی فشاری مهرههای ستون فقرات انجام میشود. در این عمل جراحی پزشک به ارسال یک بالن درون بدن میپردازد سپس آن را منبسط میکند تا مهره به ارتفاع طبیعی خود برگردد سپس به کمک سیمان مخصوص آن را در جای اصلیش ثابت میکند. پزشک قبل از تزریق سیمان مخصوص در فضای مهره به خارج کردن بالون میپردازد.
کورپکتومی لومبر
این عمل جراحی با هدف خارج کردن مهره و محتویات دیسک بین مهره ای به منظور رفع فشار از طناب نخاعی و اعصاب ناحیه لومبر انجام میشود.
دیسککتومی لومبر
دیسککتومی خلفی لومبر عملی است که به منظور خارج کردن دیسک آسیب دیده یا فتق یافته در پایین کمر انجام میشود.
کورپکتومی توراسیک
این عمل جراحی با هدف خارج کردن استخوان مهره و محتویات دیسک بین مهره ای به منظور رفع فشار از طناب نخاعی و ریشه اعصاب ستون فقرات قفسه سینه انجام میشود. در این روش پزشک به منظور رفع فشار از ساختارهای عصبی به خارج نمودن بدنه مهره و دیسک میپردازد سپس به کمک گرافت استخوانی این اجزا را به یکدیگر متصل مینماید تا پایداری بیشتری داشته باشند. پزشک به منظور ایجاد پایداری بیشتر از پلاتین و مهره فلزی استفاده میکند.
فیوژن ترانس فورامینال درون لومبر
فیوژن ترانس فورامینال درون لومبر به متصل کردن ستون فقرات خلفی و قدامی میپردازد.
در چه مواردی جراحی کم تهاجمی توصیه نمیشود؟
جراحی کم تهاجمی ستون فقرات فقط برای برخی از اختلالات ستون فقرات توصیه میشود و همه افراد نمیتوانند متقاضی این عمل جراحی باشند. در مواردی که بیمار دچار اختلالات شدید ستون فقرات شده است یا بافت اسکار بزرگی در این ناحیه ایجاد شده است پزشک انجام جراحی باز ستون فقرات را توصیه میکند. پزشک به انجام معاینات جسمانی دقیق میپردازد تا بهترین روش برای جراحی را به بیمار توصیه کند.
دوران بهبود
جراحی کم تهاجمی است ستون فقرات بدین معنا است که بیمار میتواند پس از اتمام جراحی به منزل برگردد. در برخی موارد با توجه به نوع عمل جراحی، نوع مشکل شما و عوامل دیگر ممکن است به مدت چند ساعت در بیمارستان بستری شوید اما از آنجایی که جراحی کم تهاجمی با کمترین آسیب به بافت نرم همراه است معمولاً دوران بهبود به سرعت سپری خواهد شد. همه افرادی که تحت عمل جراحی قرار میگیرند باید در دوران بهبود از دستورات پزشک خود پیروی کنند تا با نحوه کنترل درد و سایر عوارض حاصل از جراحی آشنا شوند. چنانچه قصد انجام جراحی کمر را دارید باید برای دوران بهبود نیز آماده شوید. سرعت بهبودی در همه افراد یکسان نیست اما میتوان با رعایت برخی موارد به کوتاه شدن دوران بهبود کمک کرد. در بخش زیر به بایدها و نبایدهایی اشاره میکنیم که به موفقیت آمیز بودن دوران بهبود کمک میکنند.
آماده کردن شرایط منزل
در چند هفته اول پس از جراحی معمولاً شما با مشکلات و محدودیتهای حرکتی مواجه خواهید بود زیرا باید به انجام دادن حرکات خاصی بپردازید که ممکن است شما را دچار درد نماید. آماده کردن محیط منزل که با جابجا کردن مبلمان یا نصب کردن وسایل کمکی همراه است میتواند به تسریع فرآیند بهبود کمک کند. به ایمن سازی محیط منزل بپردازید و اطمینان حاصل کنید که همه وسایل در دسترس شما قرار دارند. تخت خود را تنظیم کنید تا به راحتی بتوانید دراز بکشید یا بلند شوید. با توجه به این که پوشیدن لباس یا برخی از انواع کفشها دشوار است بهتر است از صندل و پیراهن دکمه دار استفاده کنید.
بایدها و نبایدهای برخی حرکات خاص کمر
اگر قصد دارید دوران بهبود خود را کوتاه تر نمایید و از تحت فشار قرار دادن کمرتان جلوگیری کنید باید از انجام دادن برخی حرکات خاص به شدت خودداری نمایید. از خم کردن یا چرخاندن کمر خود یا حمل کردن اشیا سنگین خودداری کنید. سعی کنید هنگام راه رفتن به هیچ عنوان خم نشوید زیرا فشار بسیار زیادی به کمر شما وارد میشود. اگر قصد خرید کردن دارید حتماً از چرخ مخصوص خرید استفاده کنید و در فروشگاه از کشیدن بدن خود برای برداشتن وسایل قرار گرفته در طبقات بالا اجتناب کنید.
کمک به بهبود بدن
بهبود کیفیت خواب در دوران بهبود به تسریع فرایند التیام بدن کمک میکند. در این دوران بهتر است به پشت بخوابید زیرا در چنین شرایطی درد به حداقل میرسد و از بروز عوارض جانبی جلوگیری خواهد شد. بازوهای خود را در دو طرف بدنتان قرار دهید. با توجه به نوع عمل جراحی انجام شده ممکن است پزشک استفاده از بالش ارتوپدی را به شما توصیه کند.
اجتناب از نداشتن فعالیت جسمانی
ممکن است تصور کنید نداشتن فعالیت جسمانی در دوران بهبود کمک کننده است اما حقیقت این است که راه رفتن به افزایش گردش خون کمک میکند که به این ترتیب اکسیژن و مواد مغذی بیشتری در اختیار نواحی جراحی شده قرار میگیرد. به محض بهبود بخیهها میتوانید برنامه فیزیوتراپی را آغاز کنید. از خوابیدن و فعالیت نداشتن خودداری کنید زیرا باعث سفت شدن عضلات و اختلال در فرآیند بهبود خواهد شد.
پیروی از برنامه توانبخشی
حضور فعال در برنامه فیزیوتراپی کاملاً ضروری است و در اکثر موارد شما میتوانید تمرینات خواسته شده را در منزل انجام دهید. تمریناتی که متخصص فیزیوتراپی به شما توصیه میکند به کاهش درد، افزایش قدرت و استقامت بدن، بهبود انعطاف پذیری و دامنه حرکات و افزایش توانایی حرکتی کمک میکند. علاوه بر رعایت کردن بایدها و نبایدها پس از جراحی کمر باید همه سؤالات و نگرانیهای احتمالی خود را با پزشک در میان بگذارید تا پاسخ مناسبی دریافت کنید و از او در خصوص عدم بروز مشکل ناشی از انجام دادن برخی حرکات خاص سوال بپرسید.
خطرات
همه عملهای جراحی با خطرات و مزایای متعددی همراه هستند و جراحی کم تهاجمی کمر نیز از این قاعده مستثنا نیست. اگرچه جراحی کم تهاجمی کمر بسیار رایج است و در مقایسه با جراحی باز مزایای متعددی دارد، با برخی خطرات نیز همراه است که پزشک در جلسه مشاوره آنها را برای شما توضیح خواهد داد.